5 karácsonyi lakásdísz, amit Te magad is elkészíthetsz

Már egy ideje a fülünkbe csengnek a legújabb karácsonyi szerzemények és az örök klasszikusok. A munkahelyeken lassan érződik az év végi hajtás, és aggódunk a karácsonyi ajándékok miatt is, de neked abszolút nincs is karácsonyi hangulatod? Érdemes ilyenkor keresni egy kis időt, és valamilyen karácsonyi dekorációt készítve ráhangolódni az ünnep szellemére.

Tészta karácsonyfa

Amire szükséged lesz:

⦁1-2 zacskó kagyló vagy masni tészta, utóbbiból néhány darabra szükség lesz a dísz tetejére

⦁kartonpapír

⦁ragasztópisztoly, vagy univerzális ragasztó

⦁Színes tempera vagy fújós festék

⦁igény szerint dekorgyöngy

Első körben vágd a kartont félkör alakúra és ragassz belőle kúp formát. Várd meg amíg megszárad a ragasztó.

Következő lépésként a folyékony ragasztóval bekenjük a kúp aljának felét, vagy ragasztópisztollyal kb. 2 tésztányi részt. Mivel ez hamar megköt, gyorsan belenyomkodjuk a ragasztóba a kagylótésztákat a domború felével vagy a masni tésztát az oldalával. 

Amennyiben kényelmesebb, a tésztát egyesével is ragasztózhatjuk és rögzíthetjük a kartonra. Miután az első sor megszáradt, a nekünk tetsző technikával újabb sort helyezünk fel.

Várjuk meg, amíg megköt a ragasztó, ami azért fontos, mert minden sor támasztani fogja az alatta lévőt. Ha megszáradt, akkor ismételjük addig, amíg a kúp tetejére érünk, majd helyezzük fel a "csúcs masnit". 

Ezt követően, ismét egy kis türelemre lesz szükségünk, hiszen a festés előtt meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon. Ha ez megtörtént, vegyük fel az ecsettel a nem túl nedves temperát, és nagyon óvatosan fessük le a kívánt színre. 

Ha fújós festékkel dolgozunk, érdemes a csúcsdíszt utólag, már lefestve felragasztani. Ilyenkor ha van még kedvünk, színes gyöngyöket is ragaszthatunk rá, és készen is vagyunk. 

Gyermekbiztos gyertyák

Sok szülő félelme, hogy a gyerkőcök feldöntik a gyertyákat. Erre is van egy trükk a tarsolyunkban.

Amire szükséged lesz:

⦁ a wc-papír vagy a konyhai papírtörlő gurigája 

⦁papír ragasztószalag, maszkoló szalag

⦁olajfesték vagy fújós festék

⦁fehér lap

⦁univerzális ragasztó vagy ragasztópisztoly

⦁elemes mécses

⦁ha szeretnénk, akkor valamilyen tálca vagy egy kidekorát cipősdoboz tető

Első körben vágjunk le a papír gurigából annyit, amennyi a mécsesünk magassága, majd ragasszunk egy papírlapot a nagyobbik elem tetejére úgy, hogy az a lyukat takarja, majd a papír ragasztószalaggal ragasszuk vissza a levágott részt is.

Amikor ezzel megvagyunk, akkor fedjük be a gurigát a fehér lappal úgy, hogy vissza is tudjunk hajtani belőle egy keveset.

Az univerzális ragasztóval vagy a ragasztópisztollyal folyassunk le egy kevés "viaszt" a guriga mécsestartó részéről.

Majd, ha ez teljesen megszáradt (ez az univerzális ragasztónál hosszabb idő!), kenjük le fehér festékkel, de ha szeretnénk, akár színesre is lefesthetjük az egészet.

Helyezzük a tetejére az elektromos mécseset, és maga a gyertya kész is van. Ezt innentől fogva önmagában is használhatjuk, de egy tálcára vagy egy kidíszített cipősdoboz tetőbe is rakhatjuk.

Pálcika báb

Amire szükséged lesz:

⦁Gyógyszertári spatula vagy jégkrémes pálcika 

⦁Fafestékek

⦁Gyöngyök

⦁Vatta

⦁Kartonpapír

⦁Univerzális ragasztó

Ezt a kis bábot akár az egészen kicsikkel is elkészíthetjük, és igazából csak a fantázia szab határt. Készíthetünk Mikulást, angyalkát, hóembert, karácsonyfát... bármit, amit a gyerkőcünk szeretne. Az alapja mindig az, hogy a kívánt színűre lefestjük a pálcikát, majd elkészítjük a kiegészítőket kartonból (sapka, angyalszárny, hóember pocak stb.,) és felragasztjuk a pálcikára. 

Parafa alátét

A borfogyasztók kedvence.

Amire szükséged lesz:

⦁Parafadugó

⦁Univerzális ragasztó

⦁Sniccer

A parafadugókat félbevágjuk, majd az oldalukat egymás mellé ragasztjuk egy magas háromszög formájában. Legyünk türelmesek, hiszen ha nem köt meg teljesen a ragasztó, akkor könnyen széteshet. A legvégén a fa törzsét egy egész parafadugó formálja majd, melyet fektetve ragasztunk az aljára. Önállóan is remek kis dísz, de a karácsonyi vacsora tálalásánál is praktikus lehet, mint alátét. Érdemes előre tesztelni, ugyanis egyes ragasztók sajnos hőre lágyulnak, ezért nem is ajánljuk a ragasztópisztoly használatát.

Fa fal dekor

Amire szükséged lesz:

⦁Régi karácsonyi díszek, plüssök, esetleg elemes izzósor

⦁Univerzális ragasztó vagy ragasztópisztoly

⦁Spárga vagy vastag fonál

⦁Különböző méretű fadarabok

⦁Szög és kalapács

Állítsuk nagyságrendbe a fadarabokat. A legnagyobbtól a legkisebb felé haladva fogunk dolgozni. 

Használhatunk egy nagyon hosszú madzagot, de két rövidebbet is, ahogy kényelmes. Kössünk csomókat a fadarabok végére úgy, hogy két különálló fadarab között kb. ugyanakkora legyen a távolság, a legvégén pedig kössük össze a két végét a madzagoknak.

Mikor ez megvan, már csak fel kell dekorálnunk. A képen éppen plüssöket használtunk, de lehetnek ezek gömbök, díszek, de akár még egy elemes izzósor is. 

Ha kedvet kaptál otthonod kidekorálásához reméljük hasznos tippekre leltél, ha pedig mindig naprakész szeretnél lenni, ajánljuk a Kreatív Lakásdíszítés tananyagsorozatunkat, melyben számos más ötlettel is szolgálunk. 

A karácsonyi dísiek elkészítése mellett érdekelnének távoktatások tananyagok is? Az ELO csoport módszerével kötetlenül és kényelmesen tanulhatsz, ahol és amikor csak szeretnél. Több mint 70 nyelvi, szakmai és hobbi témakörben kínálunk tananyagsorozatokat, amelyeket ki is próbálhatsz ingyenes próbaleckéinkkel, amit IDE KATTINTVA le is tudsz tölteni!