Egy anya élete a baba érkezése után

Mikor az édesanyák először veszik a kezükbe gyermeküket, valami csoda lép az életükbe. Ösztönös, mindennél erősebb kötődés alakul ki, és minden tökéletessé válik. Vagy mégsem?

Boldog vagyok!

A fiatal anyukák kötelességüknek érezhetik, hogy most már pedig boldognak kell lenni kérem szépen, hiszen ott az a kis lény, aki napról napra csak szebb és tökéletesebb lesz. Ahogy cseperedik, számos boldog pillanattal ajándékozza meg szüleit, kialakul a kis személyisége, amit mi csiszolunk majd tökélyre. Ezt a csodát természetesen nem lehet pótolni, de az élet azért nem mindig ennyire fenékig tejfel. 

Első napok, első rossz érzések…

Végre hazaértünk a kórházból, a kis családunk pedig elkezdi a mindennapjait: apa elmegy dolgozni, és az életben először anyára hárul minden felelősség. Az elején ez a teher a legtöbb nőnek irtózatosan sok. „Mi van, ha leejtem, ha megütöm, ha megáll a légzése?” - ezek olyan gondolatok, amik mindenki agyán átfutnak, de hölgyeim, nyugalom… meg tudjátok oldani! Ti is! Kellő felkészülés után, gyakran pedig még ösztönösen is, de jön a megoldás. Nyugodtan élvezzétek ki inkább!

Monoton hétköznapok

A következő kritikus pont, amikor már minden csuklóból jön és egyhangúvá válik az élet. Ébredés, etetés, ringatás, alvás, ébredés, etetés, ringatás, alvás és így tovább. Mindez gyakran még egy masszív alvásmegvonással is jár, és már imádkozol, hogy jöjjön valaki, akárki, bárki. Erre igazán csak az lehet a megoldás, ha fejben eldöntöd, hogy nem hagyod, hogy monotonná váljon az életed. Éld meg a pillanatot! Keresd azt, amiben egy kicsit más lehet a napod, sétáljatok egy nagyot, olvass fel neki, egy olyan gyerekregényt, amit te imádtál. Érteni fogja? Nem, de te roppant jól szórakozhatsz, őt pedig megnyugtatja, hogy hallja a hangod. Tedd te csodássá ezt az időszakot, merj kreatív lenni!

Hol vagyok én?

Mikor a napodat egy apró lény köré szövöd, aki tökéletesen megérzi, hogy mikor engednél meg magadnak egy kis minőségi „me time-ot” és természetesen felsír, felmerülhet benned… Hol vagyok ÉN? Mikor lesz időm magamra, mikor tehetem azt, amit igazán élvezek? Hidd el, hamarosan rájössz, mikor is tudod mindezt megoldani.

Páratlan páros…

Egy dologból nem szabad engedni, az pedig az, hogy az első pár hónap után kezdjétek el a pároddal visszacsempészni a közös időt. Ilyenkor jó, ha van egy barát vagy családtag, aki készségesen felügyel a gyerkőcre egy gyors vacsi vagy mozi idejére. Ez igazából azért fontos, mert ezekben a hetekben mindkettőtöknek a lurkó lesz az első, az alvás a második és csak valahol a sor végén lesztek ti egymásnak. Ezzel még nincs is baj, de azt ne hagyjátok, hogy ez hosszú hónapokig húzódjon, és a végén elhidegüljetek egymástól. Nem utolsó sorban a gyerekdalok és a mondókák után felüdülés némi felnőtt beszélgetés is. 

Na, de megéri?

Minden pillanata! Az anyaság egy csoda, egy varázslat, amit nem szabad kihagyni, de kissé olyan ez, mint egy hollywoodi film: a reggeli szájszag valahogy kimarad a forgatókönyvből, pedig hozzá tartozik. Nem az a lényeg, hogy mi benne a rossz, hanem az, hogy nem baj, ha nem érzed felhőtlennek az életed. Ez csak egy, az átlagosnál szebb rész a történetedben, aminek ugyanúgy meg vannak a buktatói, de ha hagyod, csodálatos lehet. 

 

Ha szeretnél egy kicsit előre készülni ajánljuk neked is Csecsemőápolás és –gondozás tananyagsorozatunkat, hogy zökkenő mentesebb legyen az első pár hónap.