A Valentin-nap története

Habár inkább angolszász országokban szokás ünnepelni a Valentin-, vagy Bálint-napot, Magyarországon sem ismeretlen ünnepről van szó, sőt, elég régóta a köztudatban van már hazánkban is.

Korunk egyik legnépszerűbb ünnepe a Valentin-nap, amikor a szerelemeseket ünnepeljük, de emögött igen komoly vallási háttér is áll. Szent Bálint történetéhez kötődik, aki Terni püspöke volt a XIV. században. Papként rengeteg párt adott össze, köztük katonákat is, akiknek akkoriban császári parancsra tilos volt házasodniuk, ami miatt el is ítélték és börtönbe zárták. A legenda szerint Szent Bálint hitének erejével és imáival visszaadta az egyik börtönőr lányának látását,  akinek kivégzése előtt, a hagyomány szerint február 14-én egy búcsúüzenetet is küldött, amit úgy írt alá, hogy „A Te Bálintod!”.

Magyarországon sokan nem szeretik az ünnepet, mondván csak a nyugati kultúrából vettük át, ám ez nem teljesen igaz. Szent Bálint legendáját nálunk is ismerték és tisztelték már a középkorban is, viszont hivatalosan 1990-től ünnepeljük mi is az angolszász szokás szerint. A Valentin-Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban, és Valentint, vagy Bálintot azóta is vértanúként tiszteli a katolikus egyház, hiszen azért vesztette életét, mert nem tagadta meg a házasság szentségét senkitől. A középkorban a legnépszerűbb szentek közé tartozott Angliában és Franciaországban is.

Valentin-nap alkalmából az ő tiszteletére adunk ajándékot, vagy papírszívet a szeretett személynek, hiszen az ünnep nem csak a szerelmesekről szól, hanem mindenki másról is, akit szeretünk. 

Mit szólnál egy masszázshoz Valentin-napra? Próbáljátok ki ingyen Masszázs tanfolyamunkat próbaleckénk segítségével, és ha szerencsések vagytok egy Huawei tablet is a Tiétek lehet! Részletekért kattintsatok IDE!