A világ karneváljai - így ünnepelnek a Föld különböző pontjain

A velencei karnevál az egyik leghíresebb farsangi fesztivál a világon, de szerte a Földön vannak ebben az időszakban különféle mulatságok és rendezvények az adott országra és kultúrára jellemző hagyományokkal. Ezek közül mutatunk most néhányat.

A világ karneváljai - Riói karnevál

1. Riói karnevál (Brazília)

A velencei mellett a leghíresebb karnevál, amelyet minden évben Brazíliában, Rio de Janeiróban rendeznek meg. Az egész fesztivál egy hatalmas parádé, ahol látványos jelmezekben vonulnak fel az emberek az utcákon. A karnevál fő eleme a szamba, mivel ilyenkor mérik össze tudásukat a Brazília legjobb szambaiskoláinak táncosai a több mint másfél kilométeres Sambadronon. A karneválra közel háromszázezer turista érkezik minden évben, a jegyeket pedig mindig nagyon gyorsan elkapkodják, hiába nagyon drágák.

A világ karneváljai - New Orleans-i karnevál

2. New Orleans-i karnevál (Egyesült Államok)

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi karneválja a New Orleans-i, Mardi Gras fesztivál. Hagyományosan a francia negyedben tartanak utcabálokat, melyeken latinos, könnyed zenére vonulnak és táncolnak a résztvevők. Az eseményre évente közel egymillió ember látogat el, hogy együtt vonuljanak fel és bulizzanak a helyiekkel.

A világ karneváljai - Orurói karnevál

3. Orurói karnevál (Bolívia)

Oruro történelmi bányavárosa 3710 méteres tengerszint feletti magasságban található Bolíviában. Itt kerül megrendezésre minden évben a Diablada fesztivál, ami Dél-Amerika egyik legnagyobb folklór eseménye. A karnevál hagyományai jóval a spanyol hódítás előttig húzódnak vissza, és bár az évszázadok alatt a rendezvény összefonódott a kereszténységgel, megtartotta az ősi, vidám jellegét is. Az UNESCO szellemi kulturális örökségi listáján szereplő fesztivál középpontjában a színes ördög jelmezbe öltözött néptáncosok állnak, akik táncolva sétálnak kilométereket a városban.

A világ karneváljai - Binche karnevál

4. Binche karnevál (Belgium)

Az UNESCO nemrég vette még fel a világörökségi listájára a kicsit bizarr Binche fesztivált. A város lakói minden év húshagyókeddjén, illetve az azt megelőző vasárnap és hétfőn úgynevezett "gilleknek" öltözve vonulnak végig az utcákon furcsa zöld-szemű, fehér arcú viaszmaszkot és díszes jelmezt viselve. A fesztivál másik különlegessége, hogy a résztvevők naranccsal dobálják az embereket, amiket viszont nem illik visszadobni, mivel megtiszteltetésnek számít, ha valaki kap egyet.

A világ karneváljai - Tenerifei karnevál

5. Tenerifei karnevál (Spanyolország)

Minden februárban megrendezik Tenerife fővárosában, Santa Cruz de Tenerifén a két hétig tartó, hatalmas fesztivált. A nyitó felvonuláson több ezer jelmezes ember bulizik, és egészen kora reggelig tart, a zárónapon pedig az Entierro de la sardinát (A szardínia temetését) ünneplik, amely során a szigetlakók egy szertartás keretében egy gyászmenetet parodizálva elhamvasztanak egy szardíniát tűzijátékok közepette. A karnevál legjobban várt eseménye azonban a bálkirálynő megválasztása, ahol a jelöltek egész évben dolgoznak a tollakkal és strasszkövekkel ékesített jelmezükön, melyek akár száz kilót is nyomhatnak.

A világ karneváljai - Bázeli karnevál

6. Bázeli karnevál (Svájc)

A Rajna-menti városban megrendezett fesztivál Svájc legnagyobb farsangi ünnepe, amelyen közel 20 ezer ember vonul végig az utcákon. Az eseménynek a különleges lámpások kölcsönöznek igazán egyedi hangulatot, amit a vicces jelmezekbe öltözött felvonulók a fejükön is viselnek. Így indulnak neki a koromsötét városnak, útjukat pedig mindvégig zene kíséri.

A világ karneváljai - Busójárás

+1 Busójárás (Magyarország)

A mohácsi busójárás a magyar farsangi hagyomány része, ami szintén szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és emellett hungarikum is. Ilyenkor a „busók” fűzfából faragott, rikító színűre festett félelmetes álarcaikban, birkabőr ruháikban kereplőket forgatva és kolompokat rázva vonulnak fel a városban, ezzel elkergetve a telet és köszöntve a tavaszt. A busójárás ideje alatt több mint 30 ezer látogató érkezik Mohácsra, hogy a helyiekkel együtt ünnepeljenek.

Nyelvtanuláson töröd a fejed? Az ELO cégcsoport több módszert is kínál a nyelvek elsajátítására, ezeket pedig ingyen ki is próbálhatod! Nyolc nyelven és több szinten lehet tanulni Európa-szerte ismert módszerünkkel, mellyel az otthonodba szállítjuk a nyelvkönyveket, a tanulásod mellé pedig szaktanári segítséget is biztosítunk. Ehhez szintén nem kell iskolába járni, hiszen egy online felületen működik. Mindezt IDE KATTINTVA próbálhatod ki!

A másik módszerünkkel öt különböző nyelv közül választhatsz, és teljesen online sajátíthatod el a számodra megfelelőt. ELO online szolgáltatásunk használatához csak egy számítógépre, okostelefonra vagy egy tabletre van szükséged internetkapcsolattal, így bárhol és bármikor tanulhatsz. Az interaktív online tananyag gyakorló feladatokkal, látványos illusztrációkkal és hasznos hanganyagokkal teszi szórakoztatóvá és kötetlenné a nyelvtanulást. Mindezt IDE KATTINTVA próbálhatod ki teljesen ingyen!