Kis karácsony, nagy karácsony - Hagyományok minden tájon

A karácsony hallatán mindenkinek a fények, a szeretet és a Reszkessetek betörők ugrik be, pedig számos érdekes magyar hagyomány is kötődik az ünnephez, melyek folyamatosan halványodnak, pedig érdemes lenne életben tartani őket. Összeszedtünk ezek közül néhányat, hogy ezzel is fennmaradjanak a köztudatban.

Karácsonyi énekesek három fajtája

Talán gyermekkorunkból még rémlenek azok a néhány fős csoportok, akik becsengettek a házakba, és néhány hamis hang kíséretében kellemes kis dalocskákat énekeltek.

Az első ilyen csoport tagjai a mendikálás résztvevői lehettek, akik bekéredzkedtek és énekeltek adományokért cserébe. Az összegyűlt pénzből általában a falvak szegényebb gyermekei kaptak ajándékot, vagy a rászoruló családok alapanyagokat a szentesti vacsorához.

A mendikálás egy egyszerűbb verziója kántálás, amikor a csoportok minden szándék nélkül csupán a hangulat megteremtéséért körbejártak és elénekeltek néhány karácsonyi dalt, verseket szavaltak és élvezték, hogy mosolyt csalhatnak az emberek arcára.

A pásztorjárás lett talán a legritkább mára a felsoroltak közül. A „pásztorok” kifordított bundában, tarisznyával járták végig karácsony estéjén a falvakat és városokat szenteste éjfélig. A kispásztor vitte a betlehemi jászolt, valamint némi adományért cserébe énekeltek és jó szerencsét hoztak az embereknek.

Betlehemezés

Elsődlegesen a valláshoz kötődő vicces, frappáns párbeszédeket tartalmazó felelevenítése Jézus születésének. Ennek két verziója is létezik: az egyik, amikor a társulat összegyűl egy helyen és itt egyszer adják elő az énekes pásztorjátékot, a másikban pedig házról-házra járva teszik ugyanezt, személyre szóló vándorszínházként.

Ostyahordás

A kántortanító a karácsonyi böjt napján vagy előtte pár nappal kellő mennyiségű ostyát küldött az iskolás gyerekekkel haza, mely a karácsonyi vacsora fontos része volt. Sok esetben fokhagymával, mézzel fogyasztották.

Pásztorok karácsonyi vesszőhordása

Karácsony előestéjén a pásztorok vesszőkkel járták körbe gazdáik házait, amelyekből a ház asszonya kötényével húzhatott ki néhány ágat, és ezért cserébe bort, cipót esetleg pénzt is kaphattak. A pásztorok távozása után a gazdasszony megpaskolta ezekkel a vesszőkkel a jószágokat, így garantálva jövő évi egészségüket.

Regölés

A regősök István napjától (december 26.) egészen újévig járták a házakat. Ez egyfajta énekes természetvarázsló köszöntéssel egybekötött pár-összeboronáló, bőséghozó hagyomány volt, mely mára szinte teljesen kiveszett. A varázslatokért cserébe némi adományt kaptak, még ha nem is ez volt a fő céljuk.

Vízkereszt

Ez az ünnep sokaknak a karácsonyfa lebontását jelentette, ám ennél több is van mögötte. Ilyenkor az emberek szenteltvizet vittek haza, melyet néhányan Jézus megkereszteléséhez kötnek, mások pedig az első csodához (a víz borrá változtatása). Ami közös, hogy ilyenkor a vízzel megszentelték a házat, az ólakat és a bölcsőket, valamint az állatokat is megitatták vele, így kerülve a betegségeket és az ártó szándékokat. Számos helyen a pap járt körbe, és ő maga szentelte meg a házat és lakóit.

A hagyományaink mára halványodnak, de amíg az ünnep szeretetben gazdagon, jó érzéssel telve köszönt ránk, addig a lényeg nem veszhet el.

A hagyományok megismerése mellett érdekelnének távoktatások tananyagok is? Az ELO csoport módszerével kötetlenül és kényelmesen tanulhatsz, ahol és amikor csak szeretnél. Több mint 70 nyelvi, szakmai és hobbi témakörben kínálunk tananyagsorozatokat, amelyeket ki is próbálhatsz ingyenes próbaleckéinkkel, amit IDE KATTINTVA le is tudsz tölteni!