Tavaszi virágok, amik feldobják a kedved!

A tél egy csodálatos évszak, a hulló hó, a forralt bor és az év végi készülődés varázsa így februárra azonban már átcsap a napsütés iránti vágyakozásba és az első virágok keresésébe. Akik tavaly taktikusak voltak, már köszönthették is a hóvirágokat, és egy-egy fa is rügyezésbe kezdett már, de az igazi virágos tavaszra még várnunk kell egy pár hetet. A türelmetlenebbeknek azonban összeszedtünk néhány olyan virágot, amelyek hamarosan megszínesítik mindennapjainkat.

Nárcisz

A nárcisz a tavasz egyik hírnöke. Ahhoz, hogy kora tavaszra kertünk dísze lehessen, már érdemes ősszel elültetni a hagymákat. Az sem baj, ha ezt elszalasztottuk, ilyenkor vásároljunk bátran cserepes nárciszt, ami tavasszal a szobánk vagy erkélyünk dísze lehet, a hagymáját pedig ősszel beültethetjük méltó helyére. A cserepes nárcisz esetében óvatosan locsoljuk, hiszen a hagyma már magában is tartalmaz elegendő nedvességet, és könnyen túlöntözhető. Hűvösebb, de napos helyen érzi igazán jól magát.nárcisz

Liliomfák (tulipánfák)

Az utóbbi idők egyik leggyakrabban keresett díszcserjéje ez a kategória, számos színben és méretben elérhető, és különleges felálló virágaival már májustól kertünk különlegességei lehetnek. Kora tavasztól (a talaj menti fagyok elmúltával) be is ültethető, így még nem késtünk el vele, ám ha a virágait már idén is szeretnénk élvezni, érdemes mélyebben belenyúlni a zsebünkbe és egy már fejlettebb bokrot venni, hiszen a töveknek 1 év is kelhet, hogy virágot hozzon.

liliomfa

Tulipán

A legklasszikusabb tavaszi virág, ami az utóbbi években már szobanövényként is teret hódított. Roppant nagy sikerének az is lehet az oka, hogy a hagymájuk alapból elég sok vizet tartalmaz, így nagyon ritkán kell őket meglocsolni. A lényeg, hogyne kerüljön sok víz rá, hiszen a túlöntözés itt is nagyobb károkat tud okozni, mint a nem locsolás. A hagymákat itt is inkább ősszel érdemes elültetni, de akár a lakásban is hű társunk lehet, még ha hamar el is virít.

 

Tavaszi tőzike

Magyarországon igen elterjedt virág, ami különleges, kissé nyitott harang alakú virágaival a kert tökéletes kiegészítője. Szereti a tápdús, laza vízáteresztő talajt, különösen, ha napos vagy félárnyékos helyen találunk neki ilyet. Védett virág, így kizárólag csak a vásárlását ajánljuk.

Sáfrány/Krókusz

Nagy és színpompás virágai miatt a kert egyik legfeltűnőbb jelensége, még akkor is, ha alacsony növéséből ezt nem feltételeznénk. Alig néhány év alatt - ha jó helyre ültetjük a hagymáit - egész virágszőnyeget alkothatnak. Sok esetben már februárban virágzásnak indul, ezzel meghozva a tavaszi hangulatot, különösen mivel fehér, lila, kék, sárga vagy bíbor színeivel akár igazi színkavalkádot is eredményezhet, de egyes fajok két színt is produkálnak egy virágon belül. Ezeket is érdemes már szeptembertől ültetni, egészen az első fagyokig, de a fenti hagymás növényekhez hasonlóan, hagymáik szívesen megvárják a beültetést egy cserépben is, ékesítve otthonunkat a virágzás alatt.

Orgona

Szintén a kissé később virágzó, ám annál inkább a tavasz melegét lelkünkbe emelő virág az orgona. Illata a mai napig az Anyák napi ünnepségeket juttatja eszünkbe, nem véletlenül, hiszen nincsen május nélküle. Maga a bokor akár 3-7 méter magasra is megnőhet, így érdemes évről évre metszeni, ha nem szeretnénk ilyen nagyra hagyni. Az orgona gondozása egy hálás feladat, hiszen meleg kedvelő szárazságtűrő faj, de akkor a legszebb, ha jó kerti viszonyok között tartják.  

Bazsarózsa

Az utóbbi évek egyik legdivatosabb virága, mely nem csak a szobáinkat és az Instagram-oldalainkat hódította meg, de még a tavaszi esküvők sztárjává is vált. Maga a növény nem túlzottan igényes, szereti, ha van helye terjeszkedni, és ha néha kap egy kis komposztot, de ha nem ültetjük túl mélyre szépen megnő és virágaival kedveskedik nekünk.

 Ha kedved kaptál a kerted csinosíthatásához ajánljuk neked Kertészet A-tól Z-ig tanfolyamunkat.